joi, 28 februarie 2013

"A dozen a day" - exercitii tehnice pentru pian de Edna Mae Burnam

Pentru a intelege de ce mie imi plac aceste exercitii tehnice o sa incep mai intai prin a va spune cateva cuvinte despre cea care le-a scris, si anume Edna Mae Burnam.

Edna Mae Burnam s-a nascut in 1907, a inceput studiul pianului la varsta de 7 ani, iar in 1935 a publicat prima ei compozitie "The clock that stopped" (Ceasul care s-a oprit). Astfel ea a semnat primul contract cu editura Willis Music. Desi ar fi putut sa compuna in continuare sau sa devina o interpreta desavarsita, Edna Mae Burnam a ales sa faca tot ce poate pentru a schimba modul de predare al pianului pentru incepatori.

Astfel in 1950 a trimis catre compania Willis Music un manuscris continand seria "A dozen a day". Aceasta serie a schimbat perceptia existenta asupra exercitiilor tehnice pentru pian, fiecare exercitiu avand asociat un omulet care desfasoara o anumita activitate si un titul sugestiv pentru activitatea respectiva. Spre exemplu, un exercitiu are desenat un omulet care simuleaza mersul, iar titlul este: "Walking". Astfel, elevul, folosindu-si imaginatia, va asocia o activitate pe care el o executa zilnic, in mod natural, cu felul in care exercitiul trebuie interpretat.

Asa cum mi-a explicat si mie profesorul meu de pian imaginatia este foarte importanta in invatare. Pentru mine un exemplu bun de folosire a imaginatiei in a canta la pian este faptul ca de multe ori nu poti face legato intre anumite note, acorduri, etc., dar daca tu iti imaginezi ca sunetul va fi legato, el este perceput diferit de tine si de cei care te asculta; este perceput ca fiind legato.

Seria "A dozen a day" este contine:





 Aceasta serie este una din cele mai folosite metode la nivel international. Au fost vandute aproximativ 25 de milioane de exemplare in toata lumea si inca se mai publica. Popularitatea acestei metode este dovedita si prin noile prezentari realizate in diferite tari ale lumii.

Prin creatiile ei Edna Mae Burnam a devenit unul din cei mai respectati pedagogi pentru pian.

Aceasta metoda este recomandata si de Diana Bratan (profesor de pian si profesor fondator al scolii de muzica PianoForte)

Va pup si ne vedem la urmatoarea prezentare :)!

2 comentarii:

  1. Buna seara ! Scuze ca ma bag ca musca-n...blog ! daca spui "partituri.fr",apoi...asa-i: gasesti partituri specifice francezilor. Tot asa credeam ca voi gasi pe "partituri.ro" !
    Spun asta, cu gandul la plecarea in Anglia vis a vis de intelegere.Scurt : nu avem partituri cu folclorul nostru,decat cea mai ramas in urma devastarii bibliotecilor scolare si nu numai.Institutul de etnografie si folclor "tace" si nu canta despre Brailoiu si ceilalti care au batut coclaurile spre a aduna comoara romanilor,sa...zaca- daca o mai fi ramas ceva.NU avem nimic al nostru si al tuturor - zau ! Sibiul a editat o carte cu "circuit inchis" dedicat doamnei Lucretia Ciobanu,doar cu unele piese in loc de intreg repertoriu,insa ce este mai rusinos,scrise parca in scarba -scuzati vorba si nu conform asteptarilor.Scrierea dupa ureche ,chiar daca pui aceiasi piesa la 2 profesori,vei avea 2 partituri . Nu vor fi identice.Asteptam ca acest "partituri.ro" sa functioneze in slujba celor care nu pleaca in Anglia,dar inteleg nevoia de a avea o sursa,fie magazin,fie un site cu abonament,in care fiecare din lumea larga poate descarca sau posta partituri. De asa ceva are nevoie Romania(si eu!) .A avea un magazin doar pentru a vinde ceva,este una si a incerca sa pui la dispozitie diverse optiuni,deja este altceva."Marfa" de import,nu prea merge.Serios -doar in cazuri de exceptie. Si nu promovam nimic - de fapt.Cine viseaza cariera muzicala,gaseste material didactic garla - chiar si pe net,fara bani! Bine ca folclor...pauza !Scuzati,pot merge la fecior in Anglia (zona istorica protejata),insa chiar daca intru intr-un magazin,nu cred ca voi gasi folclor romanesc.Nu mai vorbim despre manuale,programa scolara fara aplicare in viata de zi cu zi - robotizare si silicoane manelizate - ne asteapta !!! Cele bune,astept folclor de-acasa ! succes !

    RăspundețiȘtergere
  2. How to Play Baccarat | Wurrione
    While not a sure winner, baccarat 인카지노 is the best card game that will ensure worrione a winning outcome 바카라사이트 in the long run. Learn how to play Baccarat right now

    RăspundețiȘtergere